Daar kunnen we niet omheen. Binnen e-mailmarketing zijn er echter wel een aantal spelregels over het gebruik van afbeeldingen.
Grootte van de afbeeldingen
Een afbeelding wordt veelal in de nieuwsbrief geplaatst om een onderwerp te bekrachtigen. Deze afbeelding kan ontworpen worden door een reclamebureau. Niets mis mee toch? Alleen wanneer de afbeelding ruim 2 MB groot is, kan je je misschien voorstellen dat een ontvanger daar moeite mee heeft. Als de lezer deze binnenkrijgt op zijn mobiel dan laadt de afbeelding erg traag. De lezer moet te lang wachten en zal vervolgens afhaken en dat is niet de bedoeling! Zorg er daarom voor dat de afbeelding niet groter is dan 75-100 kb en dat het basismateriaal van voldoende kwaliteit is.
Tekst in de afbeeldingen
Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan tekst in afbeeldingen. Je kan hiervoor een mooi lettertype gebruiken en leuk spelen met de opmaak. Alleen wordt de ‘normale’ tekst vaak weggelaten omdat de tekst ook al in de afbeelding staat. Dat is jammer voor de 42% lezers die ‘afbeeldingen downloaden’ uit heeft staan. Zij zien hierdoor niets, ook niet de tekst in de afbeelding! Daarnaast laten de meeste e-mailprogramma’s de afbeeldingen niet standaard zien. Deze moeten eerst geladen worden.
Spam voorkomen
Veel spamfilters kijken naar de verhouding tekst vs afbeelding. Is er naar verhouding weinig tekst, dan kan de e-mail sneller als spam worden aangemerkt. Het moet elkaar aanvullen. Wij adviseren 60-40, dus 60% afbeeldingen en 40% tekst.
Het onderwerp van een bepaald item wordt weergegeven in de kop. De afbeelding geeft hier een beeld bij en de bijbehorende tekst legt het onderwerp verder uit én is een trigger om door te lezen of een afspraak te maken (de Call-to-Action).
Alt-tekst toevoegen aan afbeeldingen
Wanneer een afbeelding niet vanzelf wordt geladen is het van belang dat de ontvanger op de knop klikt ‘afbeeldingen downloaden’. Om het lege vlak toch aantrekkelijk te maken kan je een Alt-tekst toevoegen aan de afbeelding. Dit kan iets zeggen over de afbeelding zelf of bedoeld als trigger om de afbeeldingen toch te downloaden.
Bekijk hier de voorbeelden van diverse nieuwsbrieven.