Het gebruik van #hashtags op sociale media
Hieronder allereerst een voorbeeld van een post op LinkedIn:
“Een online proefrit, waarbij een van onze medewerkers een route rijdt in onze nieuwste cabrio (of andere auto) en jij daarbij vanuit een livestream alles meekrijgt. Lijkt dat een passende oplossing? Laat dan snel van je horen en we plannen samen een online proefrit in! Wat verwacht jij van de online proefrit? #autogroep #proefrit”
We zien ze steeds vaker en vooral ook in een grote hoeveelheid bij elkaar. Maar wat voegt de hashtag toe? En hoe werkt het eigenlijk?
Wanneer we kijken naar het bovenstaande bericht dan vallen gelijk 2 zaken op:
- Er wordt een vraag gesteld, maar waarom is er niet een linkje toegevoegd om direct de proefrit te plannen?
- Wat is de gedachte achter #proefrit?
Waar denk je aan als je een dergelijke hashtag gebruikt? Juist, aan volgers! Hashtags worden tegenwoordig steeds meer gevolgd om zo makkelijker op de hoogte te zijn over dat specifieke onderwerp. En om meer volgers te krijgen, worden hashtags steeds vaker gebruikt door bedrijven.
Een hashtag is aanklikbaar, je komt dan op een pagina terecht waar je kan zien hoeveel volgers er zijn. Dit geeft ook direct aan of de hashtag waardevol is. In dit geval zien we dat #proefrit geen volgers heeft (op het moment van schrijven).
Hiermee bereik je dus helemaal niks. Zorg dat je hashtags vindt die relevant zijn binnen de doelgroep waar je wilt zijn. Kies de 3 belangrijkste hashtags, dat is voldoende.
Controleer het zelf ook eens bij je posts op LinkedIn. Hoeveel volgers zijn er bij de hashtags die je gebruikt? Zo zie je gelijk hoe waardevol ze zijn en hoeveel je er dus mee bereikt.